Oplysninger om Niels Jørgensen

Niels Jørgensen er ifølge kirkebogen født i "Hegnedshuuse" i Herfølge sogn i 1777. Hegnedshuse er ikke en stedbetegnelse, vi kan finde i dag, men det har sandsynligvis været en lokalitet med tilknytning til Hegnedslund Gods, der var beliggende nordvest for Herfølge by og hørte under Vallø Stift. Det passer godt sammen med faddernes adresser. I dag (2013) benyttes hovedbygningen som kvindecenter med betegnelsen "Hegnetslund" på adressen Vordingborgvej 82, Herfølge. Jorden er forlængst udstykket.
 
I 1782 og ved folketællingen 1787 bor familien i "Billesborg Indelukkehus" på Knapmagervej . Her er Niels altså vokset op fra han var under 5 år.
 
N iels Jørgensens far er fæstebonde under Vallø. Husets placering i "Billesborg Indelukke" gør det nærliggende at antage, at faderen har haft opgaver ved skovdriften. Det kan være adgangen for Niels til stillingen som skovfoged, først ved "Ankerstræde" og siden ved "Lellinge Frihed". Skovfogeder blev almindeligvis rekrutteret blandt godsets fæstere.
 
Den voksne Niels Jørgensen møder vi i kirkebogen for Herfølge i 1812 ved dåbshandlingen for sønnen Jørgen, han har fået med sin første kone, Inger Olsdatter. På det tidspunkt bor de i "Ankershuus", og Niels er skovfoged i Ankerstræde ved Herfølge.
 
De omtales igen i Herfølge sogns kirkebog den 19. september 1813, hvor Inger er gudmor til Rasmus, søn af husmand Hans Christiansen og hustru Margrete Rasmusdatter af Sølvhøjshuset.
 
Den 23. november 1814 står Niels Jørgensen fadder. Det er til husmand Niels Pedersen og hans kone Ingers søn Peder fra Ankerstræde. Han bor stadig i Ankershuus. Tilsvarende, da han jan. 1815 står fadder til gårdmand Niels Olsen og Maren Pedersdatters Birthe fra Tessebølle.
 
Inger døde i 1819, da Niels var 42 år. I Folketællingen 1834 er han stadig enkemand, men i 1836 ægter han tjenestepigen Ellen Nielsdatter, og de får barnet Ole Nielsen.
 
I 1820 dør Peder Hemmesen, der er skovfoged ved "Lellinge Friheden". Niels Jørgensen flytter ind i skovfogedbolligen Hjælpemarkshuset ved Ny Lellingegård, der er Ole Nielsens fødested. Hjælpemarkshuset er i 2005 stadig skovfogedbolig, men for et betydeligt større skovdistrikt.

Siderne er lavet den 18-feb-2024 med GEDHTanc Version 2.46.27  © 2018